Toekenning subsidie Cewin 2023 Nederland, West-Papoea, en ons gedeelde verleden

In deze documentaire willen we het gedeelde verleden van Nederland en West-Papoea in beeld brengen aan de hand van interviews met mensen van de eerste generatie die nog uit eerste hand kunnen vertellen over hun ervaringen in Nederlands-Nieuw-Guinea. We gebruiken de Oranjekoorts in West-Papoea hiervoor als aanleiding en graven ons terug de geschiedenis in.
Aan de hand van persoonlijke verhalen en perspectieven, en historisch archiefmateriaal zoeken we antwoord op de vraag: Hoe ziet het gedeelde verleden van West-Papoea en Nederland eruit?

Dit levert een videodocumentaire op die `bijdraagt aan de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap in Nederland en direct aansluit bij CEWIN- doelen zoals kennis vergroten over de geschiedenis van Nederlands-Indië & Indisch erfgoed beschikbaar maken: door het vastleggen van verhalen.

Voor vragen en informatie kun je contact openemen met Daan Goppel (de maker en schrijver van de documentaire) https://www.daangoppel.nl/

 

Cultuurtuin | Natuurtuin festival  voor kids & Family  29 mei 2023 Succes!

De reeks ouder- en kindworkshops over Indonesische cultuur- en natuur sluiten we af met een spetterend Cultuurtuin | Natuurtuin Festival voor kids & family. Het festival wordt georganiseerd op maandag 29 mei 2023 van 12.00 tot 17.00 uur in de tuin van het Tolhuistuin in Amsterdam. Er is muziek, stands en tafels met kruiden, chocola en andere (Indonesische) snacks. Er wordt een film getoond in het tuinhuis en natuurlijk kun je weer inschrijven voor de workshops Angklung, Batik, Pencak Silat Dans, Papoea dans, Wana Tani en de nieuwe workshop Lopen naar de Zee. Kom je ook? Inschrijven is gratis maar wel verplicht (ivm aantal plekken).

Blokkenschema bekend voor het Cultuurtuin | Natuurtuin festival  voor kids & Family -  29 mei 2023

Workshop 2 april  over PERMACULTUUR/ eetbaar voetselbos in TOLHUISTUIN in Amsterdam-Noord

In deze workshop maak je kennis met wana tani. Dit is een Indonesisch woord voor voedselbos, dit wordt ook wel boslandbouw of agroforestry genoemd. Met een boslandbouw systeem leef je meer met de natuur en gebruik je ook natuurlijke materialen om bijvoorbeeld te bouwen. Veel voedsel groeit tegenwoordig in mono-cultuur. Dan wordt er heel veel van hetzelfde in een keer verbouwd. Wat is nou het verschil tussen mono-cultuur en wana tani / voedselbos? En wat groeit er allemaal in een indonesische wana tani? In deze workshop hebben we het dan ook over verschillende soorten fruit, groenten en kruiden die zijn oorsprong in Indonesie hebben. In Nederland worden deze tot op de dag van vandaag gebruikt en gegeten in verschillende gerechten. We gaan ook bijzondere zaadjes en stekken planten en iets maken met natuurlijke materialen. Doe je mee? 

De cultuurtuin | Natuurtuin is een programma voor kinderen (en ouders) om, op spelenderwijs, zich te verwonderen en te verdiepen in het Indonesische en het Nederlands-Indische cultuur- en natuurerfgoed. Kijk voor alle activiteiten en aanmelden bij activiteiten en programma.

19 maart 2023 PENCAK SILAT & DANS en workshop Op 2 april  over PERMACULTUUR

In de worksop Pencak Silat op 19 maart 2023 maak je kennis met deze sierlijke krijgskunst en beweeg en dans als een (wild) dier uit de natuur. In deze workshop combineren we Pencak Silat met Dans! Pencak-dans is net als bij de Indonesische vechtkunsten, een spel dat door twee mensen wordt uitgevoerd door in een silatstijl te dansen, maar de twee spelers kruisen elkaar niet. We kijken, delen en maken zelf een dans met de basisprincipes van Pencak Silat maken en bewegen als een (wild) dier uit de natuur om elkaar heen. Doe je mee? 

ANGKLUNG & BAMBOO

Het Indonesische muziekinstrument angklung is opgenomen in de werelderfgoedlijst. Een angklung bestaat uit een rij kokers van bamboe. De kokers kunnen heen en weer bewegen, waarbij een warm geluid klinkt. Iedere koker veroorzaakt een andere klank. Deze gratis workshops voor ouder & kind geeft informatie over hoe de bamboe groeit en geeft inzicht in de basis pricipes van het spelen van de angklung! Samen met @fatimaspalburg @adeqcsinaga @annika_kuyper en de angklunggroep van Bu Mira leer je over bamboe en maak je zelf een muziekstuk.  
#samenverder #kindereninamsterdam #amsterdam #amsterdamnoord @Tolhuistuin #budaya #indonesie #indisch #Indonesia #cultureelerfgoed #workshops #stichtingwijsneus #indonesianinnetherland #workshopsamsterdam #kinderenworkshops #kinderenactiviteiten #anakdindonesiadibelanda #indonesiabelanda #viralindonesia #batik #mariberkreasi #cultuurtuin
Mede mogelijk gemaakt door: #cewin #prinsbernardcultuurfonds

26 februari  2023 BATIK, teken of stempel je eigen kunstwerk

Gratis workshops voor ouder & kind! A.s 26 februari 2023 organiseren we een Batik workshop. In deze workshop van de Cultuurtuin- Natuurtuin gaan we samen met lagaligofoundation en natuurmeester Rudy van der Aar deentravellers zelf een batik kunstwerk maken tolhuistuin in Amsterdam-Noord . Waar is batik eigenlijk van gemaakt, hoe krijg je verschillende natuurlijke kleuren? Het proces van batik leggen we uit en bekijken we van dichtbij, maar we gaan met zijn allen vooral ook zelf aan de slag.

Kembali bersama workshop Batik!!
Mari berkreasi membuat batik sederhana sendiri. Ayo praktikkan cara membuat batik. Workshop ini kerjasama antara De Cultuurtuin dan La galigo Foundation dan juga Rudi van der Aar sang ahli dalam bidang alam. Di Workshops ini kamu bisa melihat sendiri cara bikin batik by DIY. Lokasi acara nya di Tolhuistuin di Amsterdam Noord.

De workshop 'batikken' is geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en duurt ongeveer 2 uur.

 

15 januari 2023 nieuwe CHOCOLADE workshop (voor ouder & kind - vanaf 5 jaar)

A.s. zondag 15 januari hebben we een chocolade workshop. Het is niet alleen Heeeul lekker om eigen gemaakte choco te proeven, maar ook nog eens interessant wat de reis van cacaoboon naar chocoladereep is!!!

Workshops GRATIS untuk orang tua dan anak, tanggal 15 Januari 2023. Kembali bersama workshop Cokelat!!. Workshops Cokelat kali ini, hasil kerja sama antara De Cultuurtuin dan La Lagaligo Foundation, dan juga Rudi van der Aar sang ahli dalam bidang alam. Beliau sangat ahli mengenai biji-biji Cokelat dan juga rempah-rempah, dimana bumbu-bumbu tersebut berasal dari Indonesia juga sekarang bisa ditemui di Belanda. Di Workshops ini kamu bisa melihat sendiri cara pengolahan mulai dari biji cokelat, kemudian menjadi Cokelat manis kesukaan kamu loh... Lokasi acara nya di @wildchildcacao, kamu bisa liat cara pengolahan lengkapnya disana. Bersama-sama nanti kita cium aroma cokelat dan rasakan hasil pengolahan yg kamu buat sendiri!!

 

10 en 11 december 2022 Cultuurtuin @INDOfest

De Cultuurtuin staat beide dagen op IndoFest, je kunt je inschrijven via deze link:

  • 10 december 15.00 - 16.20: Windhanger maken
  • 10 december 16.30 - 17.50: Wayang & maskers maken
  • 11 december 12.00 - 13.20: Creatief met ijsstokjes
  • 11 december 13.30 - 14.50 : Muziekinstrument maken
  • 11 december 15.00 - 16.20: Kunst met chocolade

01-10-2022 Start Cultuurtuin | Natuurtuin eind 2022

Natuur & cultuur vertellen samen het verhaal

We starten dit jaar nog met een reeks Cultuurtuin | Natuurtuin. Een samenwerking met Stichting La Galigo. Met Cultuurtuin| Natuurtuin ligt een focust op cultuur en natuurerfgoed van het gedeelde verleden in Nederland en Indonesië.

Net als natuur verrijkt cultureel erfgoed ons leven. Dat maakt erfgoed waardevol. Niet alleen maatschappelijk, maar ook persoonlijk. Gezien de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Indonesië is het van belang dat wij er nu beiden zorg voor dragen dat hoe natuur- en cultuurerfgoed behouden en overgedragen worden. Voorbeelden hiervan zijn de specerijen en gewassen die worden verbouwd, cultuurstelsel, specerijen en commodity gewassen.

Een kop koffie, een kruidige speculaas of een simpele toevoeging van peper aan onze dagelijkse gerechten. Deze producten en ingrediënten, die uitmaken van onze dagelijkse leven, mogen en kunnen wij niet vanzelfsprekend nemen. De oorsprong komt niet uit ons eigen land, maar komen uit land zoals Indonesië, India, Suriname. Indonesië en Nederland zijn rijk aan veelzijdige landschappen, gevuld met cultuurhistorie.

Natuur & cultuur vertellen samen het verhaal. Wij geloven door kinderen hierin mee te nemen door interactieve workshops, hiermee een mooie duurzame start te maken voor de generatie van de toekomst.  

Tijdens interactieve workshops met verschillende thema’s willen we met het programma van Cultuurtuin | Natuurtuin het gesprek aangaan met- en voor kinderen. Binnen deze reeks, met een focus op natuur en cultuur, willen we jeugd (4-12) verwonderen, informeren en stimuleren met verschillende thema’s. In het project  staat de Indonesische en Indische roots van de derde en vierde generatie centraal en wordt verkend, gedeeld en ontdekt middels deze workshops. 

15-09-2022: Toekenning subsidies Cultuurtuin

Goed nieuws! De workshops van de cultuurtuin, taman budaya gaan weer verder! Mede door een bijdrage van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van de subsidieregeling collectieve erkenning Indisch Moluks Nederland (Cewin-regeling 2022 – 2023), het Prins Bernard Cultuurfonds en het Fonds voor de Amsterdamse kunsten gaan we weer van start. 

De Cultuurtuin is een programma voor kinderen (en ouders) om, op spelenderwijs, zich te verwonderen en verdiepen in het Indonesische en het gedeelde Nederlands-Indisch cultuurgoed, met een focus op kunst en natuur. De cultuurtuin wil dat doen door middel van de jeugd (4-12 jaar) te informeren en te stimuleren tijdens interactieve workshops met verschillende thema’s. De workshops worden vastgelegd voor korte digitale kinderprogramma’s. In het project staat de Indonesische en Indische roots van de derde en vierde generatie centraal en wordt verkend, gedeeld en ontdekt middels deze workshops. Hierbij willen wij direct aansluiten bij vragen vanuit de community.

De cultuurtuin past goed bij het doel, missie en visie van de stichting Mataharimedia. De missie sluit naadloos aan: een brug slaan tussen het cultuurgoed van het gedeeld verleden en de hedendaagse identiteit en cultuur in Nederland middels culturele workshops, en daarmee de verschillende generaties met elkaar te verbinden en in contact te brengen.

Een belangrijke motivatie voor het organiseren van de workshops is dat we Indonesische en Indische cultuur, taal en geschiedenis een plaats willen geven in het persoonlijke en sociale leven van zoveel mogelijk kinderen met als doel te verwonderen, interesseren en inspireren (hart), te informeren (hoofd) en participeren (handen).

Wil je meedoen, op de hoogte gehouden worden of mee brainstormen, of heb je een vraag, laat het graag weten!

 

Laatste cultuurtuin 2021

In de laatste cultuurtuin van het jaar 2021 combineren we Pencak Silat met Dans! A.s. zondag 12 december gaan we vanaf 10.00 uur in Amsterdam samen kijken, delen en vooral ook zelf een dans met de basis van pencak silat maken. Pencak-dans is net als bij de Indonesische vechtkunsten, een spel dat door twee mensen wordt uitgevoerd door in een silatstijl te dansen, maar de twee spelers kruisen elkaar niet. Doe je mee? Kijk voor alle activiteiten en aanmelden bij activiteiten en programma.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dans je mee?

Poëtische verhalen vertellen door Indonesische dans! A.s. zondag 21 november gaan we vanaf 10.00 uur in Amsterdam samen kijken, delen en vooral ook zelf verhalen maken. Doe je mee? Kijk voor alle activiteiten en

aanmelden op de site www.decultuurtuin.org

Puisi lewat tarian Indonesia! Minggu ini tanggal 21 November kita akan melihat, berbagi dan juga yang terpenting membuat cerita bersama sendiru, mulai pukul 10.00 di Amsterdam. Yuk, gabung dengan kita..

@indonesiainthehague

#samenverder #kindereninamsterdam #amsterdam #indischebuurt #budaya #indonesie #indisch #cultureelerfgoed #workshops #meevaart #tari #nature #indischforever #indozijn #indonesianculture #indonesianway ##decultuurtuin #wonderfulIndonesia #culture #mataharimedia #ibtv #belajarbahasaindonesia #decuulturtuin #anakcampur
#anakcampuranbelandaindonesia #budayaindonesia

Zondag 14 november 10.00 - 12.00 uur. Het reisavontuur van kruiden uit Azie. Koenjit, Pala, Jahe... het zijn Aziatische kruiden die we ook in Nederland gebruiken in het eten. In deze workshop van de Cultuurtuin, taman budaya gaan we samen met @sarah.ellen.saija en natuurmeester Rudy van der Aar @deentravellers het hebben over de rempah-rempah, de specerijen/ kruiden uit Indonesië in Nederland. En we gaan met zijn allen proeven en ruiken.

Anak-anak keserimpet lidahnya Karena memiliki pengucapan yang hampir sama, tetapi beda arti🤩😁 Ada dongeng juga yang berjudul Si Kelapa yang sombong di workshops kita tanggal 7 November 2021 kemaren, dibawakan oleh Om Daan @ecohofamsterdam dan Tante Tiurlan @tiurlan Selanjutnya kreativitas membuat minuman bersama dari bahan Kelapa. Yaitu terdiri dari santan, gula jawa dan juga agar-agar. Hmmm..Lekkerrr.  Anak-anak juga diperkenalkan kue klepon dan juga taart Klepon (Tart yang lagi trend dj Indonesia). Kue dan taart ini berbahan dasar Kelapa. Masih ada keasikan dan keseruan lainnya di workshops de Cultuurtuin looh... Tema workshops hari Minggu, tanggal 14 November 2021 adalah Kruiden (Rempah-rempah). Pendaftaran langsung ke website www.decultuurtuin.org
Cek full video di YT : https://youtu.be/U8C0ShNfzpg
——————————-
Kelapa..Kepala.. Kelapa..Kepala.. Twee woorden die op elkaar lijken, maar totaal iets anders betekenen. Kepala is hoofd en kelapa is kokosnoot. Deze week is het Indonesische sprookje "De arrogante Kokosnoot" in 2 talen voorgelezen, tijdens de workshops op 7 november 2021, door Om Daan @ecohofamsterdam en Tante Tiurlan @tiurlan Samen hebben ze het kokosnoot drankje Cendol gemaakt. Die bestaat uit kokosmelk, bruine suiker en gelatine. Hmmm..Lekkerrr! De kinderen maakten ook kennis met kleponcakes en Klepon taart (Taarten die momenteel populair zijn bij Indonesische dj's), gemaakt van kokos. Het thema van de workshops op zondag 14 november 2021 is Kruiden en specerijen.Kijk voor alle activiteiten op de site www.decultuurtuin.org

YOUTUBE LINK : https://youtu.be/U8C0ShNfzpg

De @cultuurtuin a.s zondag 7 november vanaf 10.00 uur in de @meevaart in Amsterdam Oost. Thema van deze week is de KELAPA (Kokosnoot). De grote kelapa vruchten groeien in Indonesië aan de palmboom. He dat is gek? Een vrucht... het is toch kokosnoot. De kelapa is erg belangrijk in Indonesië. Van het kokoshout kunnen muziekinstrumenten en spellen gemaakt worden, maar vooral ook bekend van de heerlijke gerechten en drankjes die van kokosmelk gemaakt zijn.... Komen jullie ook praten en leren over de kelapa? Hebben jullie wel een kelapa gegeten of gevonden misschien? Of heb je ze wel eens op de markt gezien?

Kijk voor alle activiteiten op de site www.decultuurtuin.org @indonesiainthehague #samenverder #kindereninamsterdam #amsterdam #indischebuurt #budaya #indonesie #indisch #cultureelerfgoed #workshops #meevaart #kelapa #kokosnoot #nature #indischforever #indozijn #indonesianculture #indonesianway ##decultuurtuin #wonderfulIndonesia #culture #mataharimedia #ibtv

31 oktober 2021: De Cultuurtuin #3 Wayang & Halloween

#3 Wayang schimmenspel - ook leuk voor Halloween!! Deze zondag gaat het over Wayang EN is het Helloween whoooo 🎃wat heeft de wayang met halloween te maken? Wat os een wayang eigenlijk? Kom ook kijken, luisteren en zelf (griezel) verhalen maken bij de @cultuurtuin a.s zondag in de @meevaart in Amsterdam Oost. Kijk voor thema en activiteiten op de site www.decultuurtuin.org @indonesiainthehague #samenverder #kindereninamsterdam #amsterdam #indischebuurt #budaya #indonesie #indisch #cultureelerfgoed #workshops #meevaart #wayang #schimmenspel #wayangkulit #helloweenindonesia #helloweeninspiration🎃

Uitgenodigd op event van de Indonesische Ambassade

30 oktober 2021

De Indonesische Ambassade hield een Indonesische Diaspora Gathering in Eindhoven. Er waren maar liefst 300 bezoekers, van wie sommigen niet alleen aanwezig waren om het immigratieproces voor zichzelf uit te voeren, maar ook voor alle gezinsleden.

De bezoekers waren enthousiast, ze zagen hun kinderen kleuren met het thema Indonesische cultuur, leerden Monas (Nationaal Monument) met origami te maken en waren ook creatief in het maken van wayangpoppen van papier. Met een touwtje, en saté prikkers als steun zodat de puppet kan bewegen.

Handoko, een bezoeker die zijn 5-jarige zoon meebracht, was ook aanwezig op het Indonesische Diaspora-evenement in Eindhoven. De reden dat hij de stand van De Cultuurtuin bezocht, was omdat hij zijn zoon kennis wilde laten maken met de Indonesische cultuur. De taalbarrière is een obstakel voor zijn zoon, omdat ze Engels en Nederlands gebruiken in hun dagelijkse communicatie, waardoor communicatieproblemen ontstaan ​​bij telefonisch contact met familie in Indonesië. Afstand en tijdgebrek zijn de redenen waarom het moeilijk is om de activiteiten van De cultuurtuin in Amsterdam bij te wonen. Zijn wens tot slot is dat De cultuurtuin zo vaak mogelijk in Eindhoven kan plaatsvinden.

De Ambassadeur, de heer Mayerfas, bezocht de stand van De Cultuurtuin in Eindhoven. Hij staat volledig achter culturele activiteiten gericht op kinderen. Want volgens hem zijn culturele activiteiten voor volwassenen tegenwoordig heel gemakkelijk te vinden, maar activiteiten gericht op kinderen zijn heel moeilijk te vinden bij Indonesische diaspora-evenementen. De Indonesische Ambassade bood De Cultuurtuin de mogelijkheid om deel te nemen aan de activiteiten van het immigratieprogramma in Groningen. Tijd en plaats worden geïnformeerd over de gereedheid van de commissie en het beleid van de Nederlandse regering tijdens de COVID-19-pandemie.

Om u aan te melden voor activiteiten klikt u op:
https://www.decultuurtuin.org/activiteiten-en-programma

Cultuurtuin krijgt een donatie Wayang en Masker

26 oktober 2021

We hebben een hele mooie donatie gehad van Marelle Karpe❤❤ Met een goede bestemming heeft ze graag enkele wayang golek en wayang kulit poppen en een hoop maskers geschonken aan De cultuurtuin zodat lerende kinderen de poppen , vormen, de techniek van het schimmenspel en schaduwpoppen kunnen voelen en bespelen. We besteden gelijk aandacht aan deze mooie schenking en hebben een workshop op 31 oktober Wayang! Naast een introductie over wayang, leren we ook hoe je poppen kunt maken. Inschrijven kan direct hier.

Di undang event KBRI, Eindhoven

30 Oktober 2021,

Kedutaan Besar Republik Indonesia mengadakan Silaturahmi Diaspora Indonesia yang berada di kota Eindhoven. Hadir sebanyak 300 pengunjung, dimana pengunjung tersebut, beberapa tidak hanya hadir untuk melakukan proses keimigrasian untuk dirinya sendiri, dan juga untuk seluruh anggota keluarga.

Terlihat antusias pengunjung yang hadir, melihat anak-anak mereka bisa mewarnai dengan tema budaya Indonesia, belajar origami membuat Monas (Monumen Nasional), dan juga kreativitas membuat Wayang dari kertas. Dimana pola yang ada di gunting kemudian disatukan dengan menggunakan tali, dan juga stok sate sebagai penyangga dan penggerak tangan sang Wayang.

Handoko, salah seorang pengunjung yang membawa putranya berusia 5 tahun juga hadir pada acara Diaspora Indonesia di Eindhoven. Alasannya ketika mengunjungi stand De Cultuurtuin adalah karena ingin mengenalkan kepada putranya budaya Indonesia. Keterbatasan bahasa menjadi kendala putranya, dikarenakan mereka menggunakan bahasa Inggris dan Belanda dalam komunikasi sehari-hari mereka, sehingga menimbulkan kesulitan komunikasi pada saat menghubungi keluarga via telepon di Indonesia. Kendala jarak dan waktu menjadi alasan kenapa sulit hadir pada kegiatan De cultuurtuin di Amsterdam. Terakhir, harapannya untuk De cultuurtuin adalah bisa berlangsung di Eindhoven sesering mungkin.

Bapak Duta Besar Mayerfas, menyambangi stand De Cultuurtuin, di Eindhoven. Melihat situasi persiapan sebelum acara dibuka. Beliau mendukung penuh kegiatan budaya yang ditujukan untuk anak-anak. Karena saat ini, menurut beliau untuk kegiatan kebudayaan untuk orang dewasa sangat mudah ditemui, tetapi untuk kegiatan yang ditujukan untuk anak-anak sangat sulit ditemukan di acara Diaspora Indonesia. KBRI memberikan kesempatan bagi De Cultuurtuin untuk ikut serta dalam kegiatan program keimigrasian yang akan dilakukan di Groningen. Waktu dan tempat akan di informasikan, terkait kesiapan panitia dan kebijakan pemerintah Belanda di masa pandemi COVID - 19.

Untuk pendaftaran kegiatan, silahkan klik :
https://www.decultuurtuin.org/activiteiten-en-programma

Cultuurtuin menerima donasi Wayang dan Topeng

26 oktober 2021

De Cultuurtuin menerima donasi dari Marelle Karpe❤❤.
Beliau sangat senang sekali dengan budaya Indonesia. Ada beberapa wayang golek dan wayang kulit dan tari topeng yang dia donasikan untuk De cultuurtuin. Sehingga nantinya anak-anak yang belajar bisa melihat langsung seperti apa bentuk dari Wayang golek dan wayang kulit. Thema #3, tanggal 31 October 2021 adalah Wayang. Selain memperkenalkan tentang wayang, kita nanti akan belajar cara membuat wayang juga loh. Mendafter langsung di sini

Terugblik Cultuurtuin #2 Meevaart

25 oktober 2021

De Topeng is een masker in het Indonesisch. Er zijn veel verschillende soorten topengs. De maskers wordt gebruikt in traditionele Indonesische dansen die volksverhalen vertellen die draaien om helden, goden, mythen, koningen, maar om dieren. Met dans en muziek wordt er een verhaal verteld. 1 van de belangrijke topeng-dansen is de Barong Bangkal. Volgens de mythe is Bangkal een oud varken op Bali, dat bijzondere krachten heeft.
Het masker wordt in verschillende kleuren geverfd: rood, wit, zwart, taupe (grijzig/lichtbruin) en zwart.

Vandaag hebben de kinderen zelf maskers gemaakt. Kijk het filmpje op ons Youtube kanaal: 

 

Cultuurtuin #2 Meevaart

25 oktober 2021

"Masker" adalah topeng dalam bahasa Indonesia. Ada banyak jenis topeng. Topeng digunakan dalam tarian tradisional Indonesia yang menceritakan cerita rakyat yang berkisar pada pahlawan, dewa, mitos, raja, tetapi binatang. Sebuah cerita diceritakan melalui tarian dan musik. Salah satu tarian topeng yang penting adalah Barong Bangkal. Menurut mitos, Bangkal adalah babi tua di Bali yang memiliki kekuatan khusus. Topeng dicat dalam berbagai warna: merah, putih, hitam, kelabu tua (keabu-abuan/coklat muda) dan hitam.

Hari ini anak-anak membuat topeng mereka sendiri. Tonton videonya di saluran Youtube kami:

Terugblik Cultuurtuin #1  Meevaart

18 oktober 2021

De workshop "Halo Indonesië"  was de eerste in de reeks van de Cultuurtuin in de Meevaart. De workshop ging over Monas, de kaart van Indonesië, welke kleur heeft de Indonesische vlag, en over de Garuda-vogel (het nationale symbool). Was het niet te lastig om het over de Garuda te hebben? Integendeel, door de leuke en speelse benadering van Tiurlan Tobing en Sarah- Ellen Saija waren de kinderen meer dan nieuwsgierig. Ze hadden een hoop vragen, probeerde alles te raden. Ze hebben mooie tekeningen gemaakt en aan het einde van de workshop werden deze aan de ouders gepresenteerd. 


De cultuurtuin (Taman Budaya) geeft workshops over de Indonesische, Indische, Molukse cultuur en taal vanaf de leeftijd van 6-12 jaar. 


Elke zondag van 10.00 - 12.00 uur in de Meevaart, Amsterdam
Rechtstreekse inschrijving bij Activiteiten en programma Tot ziens!! 

Cultuurtuin #1  Meevaart

18 oktober 2021

Tema "Hallo Indonesia" di De cultuurtuin #1 kemaren cerita tentang Monas, Peta Indonesia, Bendera Indonesia warna nya apa, Bahkan tentang Burung Garuda (lambang negara)

Awalnya saya fikir agar berat nih ngomongin burung Garuda sebagai lambang negara untuk anak-anak, Tapi kk Tiurlan Tobing dan kk Sarah kasih tau dengan bahasa anak-anak yang mudah dipahami, membuat anak-anak penasaran gambar apa sih yang ada di dada Burung Garuda. Akhirnya semua anak jadi senang menebaknya.

De cultuurtuin (Taman budaya) belajar tentang budaya dan Bahasa Indonesia, dimulai dari usia 6-12 tahun. Hal dasar yang kita pelajari juga di sekolah dasar Indonesia, tapi dengan cara santai dan bermain. Mereka membuat gambar yang indah dan di akhir lokakarya ini dipresentasikan kepada orang tua.

Program acara dilakukan di hari minggu, dari pukul 10.00 - 12.00 waktu Belanda. Lokasi di Meevaart, Amsterdam

Pendaftaran langsung di Activiteiten en programma. Sampai jumpa!!

Nieuwe reeks Cultuurtuin start in de Herfstvakantie

01 oktober 2021

 

Na de vrolijke Kick-Off van workshops, gaan we vanaf de herfstvakantie elke week een Cultuurtuin organiseren in Amterdam, midden in de Indische buurt. Elke zondagochtend vanaf 10.00 uur is iedereen uit de buurt en omstreken welkom!

Cultuur (en taal)

De workshops zijn voor kinderen tussen 6 - 12 jaar, zonder enige kennis van de Indonesische taal, maar wel interesse in de Indonesische taal en cultuur. De lessen zijn vooral bedoeld om vertrouwd te worden met de Indonesische cultuur, taal, bekende spelletjes en liedjes. Ook kinderen zonder Indonesische achtergrond, maar wel interesse zijn welkom. De lessen zijn zeer gevarieerd (luisteren, vertellen, knutselen, fysieke activiteiten, dans en zang). Lessen met veel speelelementen en muziek en vinden plaats in de theaterzaal van de Meevaart of in de achtertuin (buiten) van het pand. Is je kindje minimaal 6 jaar en kan in het Indonesisch simpele antwoorden op simpele vragen geven? Dan mag je kind meedoen met groep B. 

Wil je je inschrijven, ga dan naar https://www.decultuurtuin.org/activiteiten-en-programma

 

Cultuurtuin #Samenvooruit op het Indische Buurtfestival 

10 september 2021

Het Indische buurtfestival vond dit jaar plaats op zaterdag 4 september 2021. Het thema dit jaar was “samen vooruit” (#samenvooruit). Omwonenden hebben uitgekeken naar dit bijzondere moment, zeker nu ook in Nederland de corona-pandemie is afgenomen. We mogen weer ontmoeten! Ondanks dat het fysiek ontmoeten weer door kon gaan, moesten bezoekers en deelnemers de barcode van CoronaCheck op  hun telefoon tonen. Het gratis festival was volgens e organisatoren (Productiehuis Cultopia) een zeer geslaagde editie met 700 bezoekers. Het Indische buurtfestival heeft zijn naam te danken aan de unieke (Indonesische) straatnamen die worden gebruikt zoals Sumatrastraat. Javastraat, Palembangstraat etc en het Indische buurtfestival vond plaats op het Timorplein.

 

Ook de Cultuurtuin was vertegenwoordigd op het Indische Buurtfestival en gaf informatie over het belang van culturele activiteiten voor kinderen rondom identiteit en verbinding. In een interview met IBTV gaf Annika Kuyper, oprichtster van de Cultuurtuin, informatie over het belang dat verschillende culturele initiatieven in de buurt bij elkaar komen en vertelden over de activiteiten van de Cultuurtuin (Taman Budaya). 

“We vinden het belangrijk dat er culturele uitwisselingen plaats kunnen vinden, de dialoog wordt opgezocht en onderling begrip bevorderd wordt, niet alleen volwassenen, maar ook kinderen vinden dit erg leuk en hebben hier baad bij”.

Op het Indische buurtfestival konden kinderen o.a. samen een spel congklak spelen en kennis maken met het Indonesische traditionele instrument Angklung. Recent heeft de Cultuurtuin een reeks workshops georganiseerd met thema’s traditionele dans uit Ponorogo, Angklung workshop en het maken en leren vliegeren. Toekomstplannen voor de Cultuurtuin is een eigen ruimte te hebben waar iedereen die geïnteresseerd is in het oude en nieuwe Indonesië samen te kunnen komen. 

 

Cultuurtuin di Indische buurt Festival di Amsterdam

10 september 2021

Indische buurt Festival tahun ini dilaksanakan hari Sabtu, tanggal 4 September 2021. Warga lokal yang berada di area tersebut sangat menantikan momen istimewa ini, apalagi pandemi corona juga sudah semakin berkurang di Belanda. Antusias penduduk terhadap festival tersebut sangat disambut baik, walaupun demikian, masih diberlakukan peraturan ketat bahwa pengunjung harus bebas dari corona, maka sebelum memasuki lokasi area, penonton terlebih dahulu mempersiapkan bukti bebas corona yang bisa di download melalui aplikasi corona check atau membawa kartu sertifikat vaksin yang valid, atau tes korona negatif melalui Testen Voor Access tidak lebih dari 24 jam. Pihak penyelenggara akan mengecek dengan alat cek menggunakan kode QR-nya. Tidak ada biaya dikenakan bagi pengunjung. Gratis. 

Sedikit informasi mengenai daerah lokasi acara adalah dari uniknya nama jalanan yang digunakan. Ada sejumlah nama provinsi di Indonesia yang dijadikan nama jalan, yaitu Sumatrastraat. Javastraat, Palembangstraat, dan lainnya. Indische buurt festival sendiri berlokasi di Timorplein, Amsterdam.

Tahun ini De Cultuurtuin (Taman Budaya) ikut serta dalam festival. Dengan tema Samen Verder (Bersama di masa depan). Annika kuyper sebagai pendiri de Cultuurtuin (Taman budaya) mendapat kesempatan dalam sesi interview, menginformasikan untuk IBTV bahwa de Cultuurtuin (Taman Budaya) siap menjadi bagian dari masyarakat di Belanda, dalam hal mengenalkan budaya Indonesia, dari sabang sampai merauke, dari Miangas sampai pulau Rote. 

Aktivitas budaya yang sudah dilakukan de Cultuurtuin (Taman Budaya) di akhir bulan tanggal 30, 31 Juli dan 1 Agustus adalah pengenalan tari Reog Ponorogo dari Surabaya, pengenalan instrumen musik Angklung dan juga belajar membuat layang – layang bersama. 

Untuk rencana kedepan de Cultuurtuin (Taman Budaya) adalah keinginan memiliki ruangan sendiri, tempat dimana bisa berkumpul anak-anak keturunan Indonesia, memiliki darah campuran Indonesia atau juga bagi anak – anak yang ingin mengenal seni budaya Indonesia. Seperti belajar bahasa Indonesia bersama, dan kegiatan budaya lainnya.

 

De Cultuurtuin op Indische Buurtfestival in Amsterdam

21 augustus 2021

De Cultuurtuin staat dit jaar op het Indische buurtfestival op 4 september in Amsterdam. De Cultuurtuin staat op de initiatievenmarkt en informeren over de programmering van de Cultuurtuin, taman budaya in Amsterdam en er worden mini workshops gegeven voor kinderen. We vinden het belangrijk zichtbaarder te zijn in Amsterdam, en hoe leuk is het uitgenodigd te zijn door het Indische Buurtfestival. In het project staat identiteit van verschillende culturen en mixen van de derde en vierde generatie centraal. We gaan graag in gesprek met mensen over programma’s, workshop ideeen, voorstellen, feedback, tips etc. Ook zullen er Balinese spullen te bewonderen zijn van Bungawali Store. Helaas heeft Bungawali Store de deuren tijdelijk moeten sluiten in Ubud en daarom is er tijd om zijn doorgang in Nederland te zoeken. Tenslotte zijn er  kleine Indonesische versnaperingen die we verkopen. Kom dus vooral langs! 

Over het Indische buurtfestival

 

Onder het thema ‘Samen Verder’ staat het Indische Buurt Festival is dit jaar meer dan ooit voor verbinden en samenwerken aan een betere en sterkere wijk. We laten dat zien samen met meer dan veertig organisaties die hun jaarprogramma met de bezoekers delen in een feestelijke UITmarkt-achtige sfeer met muziek, lekker eten en drinken en met veel beeldende kunst en theateracts.

De InitiatievenMarkt wordt om 12.00 uur geopend met muziek van Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Om 12.30 uur wordt het festival officieel geopend door stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter. Lees verder op: https://www.indischebuurtfestival.nl/

 

Succesvolle eerste Cultuurtuin’ Taman Budaya

Van ridderdans, kakatua lied en vliegers maken.

13 augustus 2021

 

Eind juli organiseerde Stichting Mataharimedia, met steun van de Indonesische Ambassade, de eerste reeks workshops van De Cultuurtuin. Meer dan 100 kinderen tussen 5 en 12 jaar gingen in de zomervakantie naar de workshops van De Cultuurtuin, die plaatsvonden van vrijdag 30 juli tot 1 augustus 2021 op Zeeburgereiland in Amsterdam. Niet alleen Amsterdamse gezinnen, maar ook kinderen en hun ouders uit alle uithoeken van Nederland zoals Den-Haag, Den Bosch en Groningen waren geïnteresseerd.

Bij het 3-daagse interactieve programma in de vorm van ambachtelijke workshop was er elke dag een thema. Per dag waren de groepen opgedeeld in 3 workshops, waar maximaal 15 kinderen aan mee konden doen. 

Vanaf de eerste dag was het enthousiasme van de kinderen en hun ouders groot, tijdens de workshop tari-tarian, traditionele Indonesische dans. De kinderen leerden over de Jathilan Kepang-dans uit Ponorogo, Oost-Java kennen. Een ridderdans waar de kinderen dansen op hun, met bamboo gevlochten paarden, als een ridder die de koning verwelkomt. Na een kennismaking en een introductie video namen de kinderen actief deel aan de workshop onder leiding van de Indonesische dansleraar Madaloka uit Rotterdam met gepassioneerde dansers Nova en Joko . Deze activiteit kreeg ook veel aandacht van de Indonesische ambassadeur in Nederland HE Mayerfas die ook getuige was van de activiteit. Na afloop hebben alle kinderen hun dans gepresenteerd aan de ouders en bezoekers.  Bij de eerste workshops was HE Mayerfas degene die de ‘cultuurdiploma’s “Tari-tarian” aan de kinderen uitdeelde, die deelgenomen hebben.

    

Ondertussen gingen op de tweede dag van De Cultuurtuin verder met Angklung muziekworkshops, met de Melodi Bambu muziekgroep. De kinderen leerde het spelen van de angklung, maar ook om samen te spelen en goed naar elkaar te luisteren. Elk kind houdt één of twee angklungs in hun handen dat één of twee muzieknoten vertegenwoordigt. Geconcentreerd spelen ze hun eigen muzieknoot na elkaar en produceren ze een ingestudeerd lied. Bij de eindpresentatie speelde de kinderen het Indonesische kinderliedje “Burung Kakak Tua” en begonnen bezoekers, jong en oud, spontaan mee te zingen. Ook vandaag kregen de deelnemers een Cultuurdiploma “Angklung” mee naar huis. 

 

De laatste dag werd afgesloten met een workshop vliegers maken, waar kinderen en hun ouders aan konden deelnemen. Hoewel het gekleurd was door de regen, trok de geest van het kennen van de kunst van het vliegeren op de laatste dag ook de aandacht van bezoekers. Onder begeleiding van een vliegeractivist uit Indonesië die in Alkmaar woont, Ajo Chudria, genoten de deelnemers tot het einde van het evenement met veel plezier van de vliegerworkshop. Zelfs het plezier gaat door als de regen in de loop van de dag afneemt. Deelnemers, kinderen en ouders, die klaar waren met vliegeren, verhuisden naar het voetbalveld bij Haddock Restaurant om te vliegeren. Niet minder trots ontvingen de kinderen ook een certificaat van waardering voor het leren kennen van de Indonesische cultuur van De Cultuurtuin.

  

Tijdens de workshops waren er 2 Ambassadeurs van de Cultuurtuin aanwezig voor de verslaglegging, Tiurlan Tobing hielp daarbij de kids met hun activiteiten en Daan Goppel ging in gesprek met ouders en kinderen, beide ambassadeurs deden actief mee met de workshops. 

    

De initiatiefnemer van De Cultuurtuin is Stichting Mataharimedia en werkt samen met de creatieve bureaus Mitos Event (Heri Sasmito) en Restroom Production (Theo Pramono) en wordt gesubsidieerd door o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Volgens Annika, oprichter van Stichting Mataharimedia, is dit een unieke presentatie in Nederland omdat veel activiteiten op (jong) volwassenen zijn gericht. “Bij De Cultuurtuin zijn alle kinderen welkom om te leren, te verwonderen, verhalen te delen en te participeren met focus op overeenkomsten en verschillen van identiteit, cultuur, taal en geschiedenis. Heri vult aan dat “De Cultuurtuin” een project is waarbij educatie en entertainment gecombineerd wordt en Indonesische culturele kunstvoorstellingen terugbrengt, verpakt in de vorm van een workshop. “Bij deze activiteit hebben we het thema cultuur onder de aandacht gebracht door middel van een aantal Indonesische kinderspellen en hebben we in Nederland geboren Indonesische diasporakinderen en de Nederlandse gemeenschap uitgenodigd om actief betrokken te zijn bij de workshops. De Cultuurtuin introduceert en haalt herinneringen op aan een aantal unieke, interessante en plezierige Indonesische spelkunsten aan de mensen in Nederland”, legt Heri Sasmito uit.

 

Annika Kuyper hoopt dat de culturele workshops hier niet eindigen, maar dat dit voortgezet kan worden. Niet alleen cultuur uit Oost-Java (Reog Ponorogo), West-Java (Angklung), maar uit alle regio’s van Indonesië, die een overvloedige culturele rijkdom hebben. Van Sabang tot Merauke, van Miangas Island tot Rote Island en Bali. Indonesië heeft 17 duizend eilanden met culturele diversiteit, hierdoor stelt Annika het breedst mogelijke werk open voor alle partijen die interesse hebben in culturele ontwikkeling en informatie in Nederland, neem dan contact op met cultuurtuin@mataharimedia.nl

 

Sukses De cultuurtuin (Taman Budaya) yang pertama di Belanda

13 augustus 2021

 

Stichting Mata Hari Media melalui program De Cultuurtuin (Taman budaya), didukung penuh oleh KBRI Den Haag, Belanda, menggelar acara 3 workshops yang memiliki tema berbeda. Pada tanggal 30 Juli 2021 bertema Tarian Jathilan (Kuda kepang Ponorogo), tanggal 31 Juli 2021 bertemakan Angklung, anak-anak bermain angklung bersama, dengan lagu burung kakak tua, dan terakhir di tanggal 1 Agustus 2021 bertemakan Layang – layang. 

Total jumlah peserta keseluruhan workshops yang hadir mencapai 100 anak, dari usia 6 -12 tahun. Setiap hari terdapat 3 sesi, yang pesertanya berbeda setiap sesinya. Antusias Diaspora Indonesia yang ada di Belanda, tidak hanya dari Kota Amsterdam, tetapi juga dari Den Haag, Den Bosch, Drenthe dan juga kota-kota lain yang ada di Belanda. 

  

Tujuan terciptanya De cultuurtuin adalah agar anak-anak yang memiliki darah, latar belakang Indonesia, maupun yang memiliki ketertarikan budaya Indonesia bisa mengenal budaya Indonesia. Dalam workshop Menari, anak-anak tidak lupa diselingi informasi mengenai arti tarian Jathilan (Reog Ponorogo), dimana tarian tersebut merupakan tarian Kesatria. Anak-anak menari gagah di atas kudanya, bak seorang kesatria menyambut sang Raja. Workshop Angklung, anak-anak tidak hanya belajar bermain musik, tetapi juga belajar bekerja sama. Setiap anak memegang satu angklung yang mewakili satu note musik. Jika satu alat musik angklung dibunyikan maka akan melengkapi musik angklung lainnya, dan akhirnya menghasilkan satu musik yang indah. Sedangkan dalam workshop Layang – layang, anak-anak diajarkan saling bekerja sama dengan peserta lainnya, misalkan membuat gambar menarik di kertas layangan mereka bersama-sama, maupun bekerja sama dengan orang tua masing-masing dalam hal mengikat sambungan bambu untuk layang – layang mereka. Sehingga tercipta kebersamaan dan aktivitas yang menyenangkan antara para peserta dan orang tua.

Harapan Annika Kuyper sebagai pemilik dari stichting Mata Hari Media,  workshop ini tidak berakhir hanya sampai disini,  tapi ada kelanjutan, tidak hanya menampilkan budaya dari Jawa timur (Reog Ponorogo), Jawa Barat (Angklung), tapi dari  seluruh daerah Indonesia, yang memiliki kekayaan budaya melimpah. Dari Sabang sampai Merauke, dari pulau Miangas sampai pulau Rote. Indonesia memiliki 17 ribu pulau dengan keberagaman budayanya. Hal ini menjadikan Annika Kuyper berkeinginan membuka peluang kerja sama seluas-luasnya bagi seluruh pihak yang memiliki ketertarikan pengembangan dan informasi budaya di Belanda, silahkan hubungi cultuurtuin@mataharimedia.nl 

 

IN DE MEDIA:

 

Aanmelden workshop Cultuurtuin 30, 31 juli en 1 augustus 2021

2 juli 2021

Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor de workshops van de cultuurtuin! Kik hier : REGISTRATIE CULTUURTUIN

Volgens richtlijnen RIVM staat de veiligheid van de kinderen en staf voorop, dus alle protocollen zijn met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.

 


Workshops “de Indonesische cultuurtuin, Taman Budaya Anak” gaan door!

14 april 2021

Goed nieuws! Het projectplan: De Indonesische cultuurtuin, Taman Budaya Anak is toegekend door het Fonds voor cultuurparticipatie Regeling: Vind elkaar in erfgoed. Verken de Faro-werkwijze 2021-2022. De Cultuurtuin is een pilot project met een programma voor kinderen (en ouders) om, op spelenderwijs, zich te verwonderen en verdiepen in het Indonesische en het gedeelde Nederlands-Indisch cultuurgoed, taal en geschiedenis. De cultuurtuin wil dat doen door middel van de jeugd (4-12 jaar) te informeren en te stimuleren tijdens interactieve workshops met verschillende thema’s. De workshops worden vastgelegd voor korte digitale kinderprogramma’s. In het project staat de Indonesische en Indische roots van de derde en vierde generatie centraal en wordt verkend, gedeeld en ontdekt middels deze workshops. Hierbij willen wij direct aansluiten bij vragen vanuit de community.

De cultuurtuin past goed bij het doel, missie en visie van de stichting Mataharimedia. De missie sluit naadloos aan: een brug slaan tussen het cultuurgoed van het gedeeld verleden en de hedendaagse identiteit en cultuur in Nederland middels culturele workshops, en daarmee de verschillende generaties met elkaar te verbinden en in contact te brengen.
Een belangrijke motivatie voor het organiseren van de workshops is dat we Indonesische en Indische cultuur, taal en geschiedenis een plaats willen geven in het persoonlijke en sociale leven van zoveel mogelijk kinderen met als doel te verwonderen, interesseren en inspireren (hart), te informeren (hoofd) en participeren (handen).

Wil je meedoen, op de hoogte gehouden worden of mee brainstormen, of heb je een vraag, laat het graag weten!

 

Als je meer wil lezen, kijk dan hier.